10 november, 2017

Details
De wereld staat aan de vooravond van een mobiliteitstransitie: Parijs, London, New York en Mexico City verbannen allemaal de auto uit het centrum. Om deze mobiliteitstransitie te markeren, organiseert Bureau
Details
De wereld staat aan de vooravond van een mobiliteitstransitie: Parijs, London, New York en Mexico City verbannen allemaal de auto uit het centrum. Om deze mobiliteitstransitie te markeren, organiseert Bureau B+B een nieuw festival; Nacht van de Straat. In april 2018 sluiten zij de meest vervuilende straat van Rotterdam – de tunneltraverse ‘s-Gravendijkwal – af voor autoverkeer. De initiatiefnemers nemen 12 uur de tijd om samen met het publiek de lege tunnel te herontdekken en de dialoog over de toekomst van de straat aan te gaan. Tijdens het Stadmakerscongres gaan zij alvast met op onderzoek uit!
Programma
Onder begeleiding van Mascha Onderwater (Bureau B+B) een tour rond de Tunneltraverse en discussie op locatie over de toekomst van deze plek en van de mobiliteit in Rotterdam.
Foto: Frank Hanswijk
Achtergrond: De auto en de stad
Het is tijd om de ruimtelijke rol van stadstraten onder de loep te nemen. In de jaren 50 maakte de auto zijn entree in de binnenstad. Brede elegante boulevards veranderden in pulserende verkeersaders en het publieke domein werd teruggedrongen tot de breedte van de stoep. De stad zucht onder luchtvervuiling. Hoewel er volop kansen bestaan voor een toekomstbestendige en gezonde stad, verloopt deze langzame shift niet zonder slag of stoot. Er bestaat een ambivalente haat-liefde verhouding tussen de auto en de stad. De auto zit diep geworteld in onze maatschappij en wekt al snel heftige emoties op.
Achtergrond: De tunneltraverse ‘s-Gravendijkwal
De tunneltraverse en de Maastunnel brachten in de jaren dertig een ongekende innovatie naar Nederland; een ontworpen route voor automobilisten, waarmee auto’s op hoge snelheid de stad konden doorkruisten. De tunneltraverse is een monument voor de automobilist en voor de ambities van Rotterdam, zo schreef Paul Meurs in de cultuurhistorische verkenning. De oudste stadssnelweg van Nederland is een zeldzaam restant van de vooroorlogse automobiele vormgeving en daarom een Rijksmonument. Tegelijkertijd is Rotterdam de stad met de slechtste luchtkwaliteit van Nederland en de ’s-Gravendijkwal is de meest vervuilende straat van Rotterdam. Diverse actiegroepen en bewonersorganisaties strijden tegen het ‘verkeersriool’ of de ’s Gravendijkwalm’ zoals het uit de gratie geraakte icoon nu wordt genoemd. Nu de Maastunnel twee jaar dicht is voor groot onderhoud is het ook tijd de discussie over de toekomst van deze stadssnelweg aan te gaan.
Achtergrond: Nacht van de straat
Tijdens de Nacht van de Straat onderzoeken de initiatiefnemers welke kansen er zijn voor de tunneltraverse ‘s-Gravendijkwal. Het festival presenteert een programma waarin de betekenis en de toekomst van de straat vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht. We willen het perspectief dat het publiek heeft op de tunneltraverse laten kantelen. We willen draagvlak creëren voor nieuwe toekomstperspectieven. Het festival is een mix van research by making, feestelijke verkenning, dialoog en vooral een test site voor nieuwe experimenten.