10 november, 2018

2018vr09nov2:00 pm5:00 pmTour: Zuid op Komst2:00 pm - 5:00 pm Thema:Groei van de stadType activiteit:OP PAD

Details

Zuid op Komst expositie: stadsmaken als ontdekkingsreis 


In Rotterdam-Zuid is volop in beweging. Het Rijk en Gemeente Rotterdam hebben een aantal grote investeringsbesluiten genomen en de druk op de stad is zo groot dat deze besluiten ook daadwerkelijk moeten worden gerealiseerd. Met grootstedelijke ontwikkelingen zoals Parkstad, Stadionpark en Feyenoord City wordt de daad bij het woord gevoegd. De uitrol van de Rotterdamse succesformules, die zich hebben bewezen in de Rotterdamse binnenstad, kan beginnen.

Tegelijkertijd staat het leven in de wijken op Zuid zelf ook niet stil. Veel wijken lijken statistisch gezien problematisch, maar zijn in werkelijkheid misschien eerder een emancipatiemachine. Neem nu de wijk Hillesluis. Is dit een achterstandswijk of juist een wijk met mogelijkheden, ook voor wie arm is? In de studio ‘Zuid op Komst’ is de kracht van Hillesluis het startpunt. Vanaf september is een groep van acht studenten van de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst op zoek naar de ruimtelijke, sociale en economische kracht van de Riederbuurt en wordt verkend of deze positief of negatief beïnvloed wordt door grootstedelijke ontwikkelingen. Centraal staat de vraag hoe je kunt bouwen aan de buurt in een grootstedelijk krachtenveld zonder de eigen kracht van de buurt te verliezen.

De studio is een ontdekkingsreis op zoek naar verhalen uit de buurt, waarbij elke student zijn of haar eigen referentiekader meebrengt. Dit levert acht verschillende invalshoeken op die als ruimtelijk ontwerp of reisverslag (procesontwerp) worden verbeeld. Tijdens het Stadsmakerscongres worden de verhalen met de buurt en bezoekers gedeeld in een expositie op Zuid. In 20 minuten vanaf de Schouwburg ben je op de plaats van bestemming en ga je mee op reis.

Locatie: Riederkwartier, Stichtseplein 2, 3074 TN Rotterdam

Foto (campagnebeeld Stadmakerscongres): Frank Hanswijk

X